×
Let op: Om de gebruikservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Conflictvrije kruispunten nu

Gepubliceerd op 14/11/2017 in FOS-hot door FOS Beheer. Deel

Wat zijn conflictvrije kruispunten?

Conflictvrije kruispunten zijn lichtengeregelde kruispunten waarbij kruisende (conflicterende) verkeersstromen nooit samen groen krijgen. In tegenstelling tot de ons omringende landen zijn vele kruispunten in Vlaanderen niet-conflictvrij: auto’s die rechts of links afslaan krijgen vaak samen groen met voetgangers en fietsers die rechtdoor gaan en met auto’s uit de tegengestelde richting. Deze conflicten zijn erg onveilig: aanrijdingen tussen links afslaande en rechtdoorgaande auto’s gebeuren vaak aan hoge snelheid, bij aanrijdingen tussen rechts afslaande vrachtwagens en fietsers of voetgangers zijn de verwondingen voor deze laatste, ook bij lage snelheid, vaak ernstig of fataal.

Het effect op de verkeersveiligheid 

Studies in opdracht van de Vlaamse Overheid bevestigen dat de kans op ernstige ongevallen bij conflictvrije regelingen spectaculair lager liggen dan op regelingen waar de conflicten wel toegelaten zijn: 45% minder kans op ongevallen met zwaar gewonden en doden volgens “Conflictvrije verkeerslichten: effecten op verkeersveiligheid” (studie uit 2005) en -59%  volgens “Conflictvrije verkeersregelinstallaties: het effect op de verkeersveiligheid”.

Teken de petitie NU

We vragen de bevoegde overheden nadrukkelijk om zo snel mogelijk werk te maken van conflictvrije kruispunten. Op locaties waar dat op korte termijn niet mogelijk zou zijn, vragen we om alvast het conflict tussen rechts afslaande vrachtwagens en zachte weggebruikers te vermijden, of te verminderen (door bvb het invoeren van venstertijden voor vrachtverkeer tijdens de uren dat er druk fiets- en voetgangersverkeer is). Teken de petitie nu en werk mee aan een veiliger verkeer voor alle verkeersdeelnemers.

En in jullie buurt?

Je kan ook zelf actie ondernemen om de buurt van jullie scoutslokaal verkeersveiliger te maken. Klik door naar de website jeugdlokalen.be en verdiep je in mogelijke acties uit het boekje 'jeugdlokalen en verkeersveiligheid'.

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens hieronder in of meld je aan

wordt niet getoond

Volg het laatste FOS-nieuws

Schrijf je in op onze rss feed

Nieuwsarchief

FOS Open Scouting online

Thuis in de virtuele wereld. Je kan ons vinden op …

 

WOSM

WOSMWorld Organization of the Scout Movement, de wereldbeweging opgericht door Lord Baden-Powell. 
Meer over WOSM

WAGGGS

WAGGGSWorld Association for Girl Guides and Girl Scouts, de wereldbeweging opgericht door Lady Powell. 
Meer over WAGGGS

Met de steun van

FOS-Shop

De winkel voor al je FOS-basics van uniform tot gamel, maar ook met buitenleven-must-have’s in de rekken. Open op woensdag (14-18u)!

Ga naar de shop