Kamptip | Bestrijd teken met deze 7 tips

Gepubliceerd op 10/07/2015 in kamp door FOS Beheer. Deel

Trek je de natuur in met je leden op kamp? Neem dan voorzorgsmaatregelen tegen teken. Deze vieze kleine, zwarte diertjes houden van vochtige, bosrijke gebieden. Ze zijn meer irritant dan schadelijk. Toch zijn ongeveer tien procent van de teken besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

De ziekte van Lyme is een ziekte die goed te behandelen is. Maar met een aantal eenvoudige tips kan je zelf de kans op een tekenbeet drastisch verminderen:

• Draag gesloten schoenen.
  • Doe een lange broek aan en stop je broekspijpen in je sokken.
  • Draag kledij met lange mouwen.
  • Teken kruipen vaak op het hoofd van een kind, laat hen een pet dragen als extra bescherming.
  • Vermijd contact met struikgewas en hoog gras, blijf zoveel mogelijk op de paden.
  • Ga je naar een natuurgebied waar veel teken voorkomen, dan kan je je huid en die van kinderen insmeren met insectenwerende middelen op basis van DEET. Let wel, deze bieden slecht tijdelijke bescherming. Wees extra voorzichtig bij kinderen en gebruik bij hen enkel een product met maximaal 20 % DEET. Lees aandachtig de bijsluiter.

Maar DE belangrijkste tip:

• Controleer na iedere activiteit in de natuur zeer grondig je huid en die van de kinderen. Kijk zeker op warme plaatsen zoals de liezen, de bilnaad, de oksels en knieholten, onder de randen van het ondergoed.
  • Vergeet bij kinderen ook niet de hoofdhuid en achter de oren te controleren.
  • Verwijder de teek binnen 24 uur, dit verkleint het risico op besmetting aanzienlijk.

Op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid kan je meer informatie vinden over het verwijderen van een teek, de ziekte van lyme en nog enkele tips.

Vul je gegevens hieronder in of meld je aan

wordt niet getoond

Volg het laatste FOS-nieuws

Schrijf je in op onze rss feed