×
Let op: Om de gebruikservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Kamptip | De wet is de wet

Gepubliceerd op 16/06/2015 in kamp door FOS Beheer. Deel

Als je op kamp gaat is het niet meer dan logisch dat je je schikt naar de verschillende verplichtingen die op je kamp van toepassing zijn. Ook het kampgebeuren is aan afspraken en (wettelijke) regels gebonden, dit is nodig om het leven in groep goed te laten verlopen. Informeer je dan ook over de regels van die gelden op de kampplek waar je naartoe trekt.

Alle leid(st)ers en alle leden moeten zich houden aan de verschillende verplichtingen die voortvloeien uit de regelgeving van de Gemeenschap, het Gewest en de gemeenten van de regio waar ze op kamp zijn. Ook als je naar het buitenland trekt zorg je best dat je goed op de hoogte bent.

Regels in het buitenland

Het internet is een goede bron van informatie. Op de FOSwiki lees je best al eens de pagina 'buitenlandse kampen' er op na. En met de landenfiches op de Wiki krijg je per land gerichte info. Nog meer info kan je vinden op de site buitenlandskamp.be.

Regels van gemeenschappen en gewesten

  • In Wallonie geldt er een meldingsplicht bij de gemeente, in Vlaanderen staat de uitbater/eigenaar van je kampplek hiervoor garant.
  • In Vlaanderen moet je voor elk kampvuur toestemming vragen bij de Afdeling Natuur en Bos, én bij de gemeente, én/of ook nog eens bij de brandweer. In Wallonië kunnen er ook per gemeente andere afspraken zijn, maar algemeen genomen moet je minstens toestemming hebben van de eigenaar, en op 25 meter van bossen e.d. blijven.
  • Wil je in bossen spelen dan moet je in Wallonië voor 1 mei een aanvraag indienen bij Eaux en Forêts. In Vlaanderen zijn er wel enkele vrij toegankelijke speelzones, maar daarbuiten moet je ook toestemming hebben van de eigenaar. Voor bossen van de Afdeling Natuur en Bos doe je dit minstens 35 dagen op voorhand. Op www.opkamp.be lees je alles over bostoegankelijkheid.
  • Overal in België moet je uiteraard de wegcode respecteren. Lees meer op de website veilig op stap.
  • Etc.

LEESTIP:

Het boek Loslopend Wild Deel 1: "Spelregels voor de organisatie van een jeugdkamp" is een compleet naslagwerk met alle regelgeving op maat van de jeugdkamporganisator...

 

Gemeentelijke regels

Ook gemeentelijke wetgeving dient nageleefd te worden. We zijn er ons van bewust dat er in sommige gemeenten onnodige (en overbodige) vereisten opgelegd worden. Als deze echter in het gemeentelijk politiereglement ingeschreven staan, dient hier ook aan te worden voldaan. Informeer je dus goed bij je kampgemeente voor je op kamp vertrekt...

Meer informatie kan je vinden op Op opkamp.be.

 

Waals Charter?

De Waalse jeugdbewegingen stelden met de Waalse Unie van Steden en Gemeenten een charter op dat tot doel heeft de verstandhouding tussen de gemeenten en de ‘kampgangers’ te bevorderen. Er wordt gezocht naar een evenwicht in regels en afspraken waarin beide partijen zich kunnen vinden.
Het Waals charter, de vertaling hiervan, en de bijlage opgesteld door FOS Open Scouting en Scouts en Gidsen Vlaanderen kun je downloaden op www.scouts.be.

Samen met Scouts en Gidsen Vlaanderen roepen we nu ook jullie op om je aan deze principes te houden. De drie Franstalige federaties ondertekenden het charter reeds enkele jaren geleden. Ook wij – de beide Nederlandstalige federaties – staan achter de principes die in dit charter worden benoemd en willen dit dan ook uitdragen naar onze eenheden. We willen zo met de volledige gidsen- en scoutsbeweging in Belgïe werk maken van een optimaal vertrouwensklimaat tussen de gemeentelijke overheden en de jeugdbewegingen. We willen dat over twintig jaar onze leden nog steeds kunnen genieten van een fijn kamp dat net zo georganiseerd wordt als nu.

Dit charter is enkel opgesteld met het Waals grondgebied in het achterhoofd, maar niets let jullie de basisprincipes om tot goede verstandhouding te komen met de gemeente en de buurt ook gewoon toe te passen in Vlaanderen. Gebruik je gezond verstand en toon het nodige respect voor de omwonenden.

Plaats een reactie

Vul je gegevens hieronder in of meld je aan

wordt niet getoond

Volg het laatste FOS-nieuws

Schrijf je in op onze rss feed

Nieuwsarchief

FOS Open Scouting online

Thuis in de virtuele wereld. Je kan ons vinden op …

 

WOSM

WOSMWorld Organization of the Scout Movement, de wereldbeweging opgericht door Lord Baden-Powell. 
Meer over WOSM

WAGGGS

WAGGGSWorld Association for Girl Guides and Girl Scouts, de wereldbeweging opgericht door Lady Powell. 
Meer over WAGGGS

FOSwiki

De FOSwiki is onze online kenniskoekentrommel: vol lekkers om van te eten, maar waar je ook je eigen kennis kwijt kan.
Ga naar de FOSwiki

FOS-Shop

De winkel voor al je FOS-basics van uniform tot gamel, maar ook met buitenleven-must-have’s in de rekken. Open op woensdag (14-18u)!

Ga naar de shop