×
Let op: Om de gebruikservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Vrijwilliger worden

Een vrijwilligersbeweging is niets zonder de tomeloze inzet van talloze vrijwilligers. Van onze 8.500 scouts en gidsen zijn er ongeveer een 1.200 stuks die onder de categorie ‘vrijwilliger’ vallen. Dat gaat van JVG-leidster, tot comité-voorzitter, materiaalmeester, kok op Saamdagen tot Voorzitter van het Federaal Bestuur. Een bonte verzameling vrijwilligers, waar ieder zijn eigen engagement kiest. 

Voor elke motiviatie is er een engagement. We stellen je hier graag voor hoe je vrijwilliger kan worden van FOS Open Scouting. Meer informatie kan je ook terugvinden in het vrijwilligersboekje.

Lokaal:van leider tot kampkok

FOS Open Scouting bestaat uit zo’n 8000 scouts & gidsen, waarvan 1200 leid(st)ers. Zij zetten zich week na week belangeloos in om de kinderen de tijd van hun leven te geven. Maar niet voor niets, want hoewel geld hier allerminst een drijfveer is, krijgen deze lokale vrijwilligers enorm veel terug voor hun engagement en inzet: vriendschap, ervaring, een lief, voldoening, …

Vaak groeien deze vrijwilligers logisch door naar de leidingsploeg, omdat ze bvb. ooit zelf bij de scouts begonnen. Maar ook gemotiveerde streek-, stads- of geestesgenoten zijn welkom.

Op zoek naar een engagement? Zoek een FOS-groep in je buurt en neem contact op met de eenheidsleid(st)er!

Nationaal: van een welpenboekje maken tot eenheden begeleiden

Mensen staan er vaak niet bij stil, maar ook op nationaal niveau wordt er door een team van vrijwilligers enorm veel werk verzet. De producten, vormingen & evenementen - zoals het techniekenproduct, een visie op diversiteit, Cursus Animator, de show op Saamdagen – worden telkens door een werkgroep gerealiseerd. Enkele enthousiaste vrijwilligers steken de koppen bij elkaar om rond een specifiek thema een degelijk en bruikbaar ‘iets’ te maken. Het kader en de grote lijnen worden meestal uitgezet door het kernteam van onze ploegen. 

Er is voor ieder wat wils: afhankelijk van je interesses, talenten en beschikbare tijd vind je vast wel een engagement dat jou op het lijf geschreven is:

Mensen die nationaal actief willen worden kunnen een groot of klein, lang of kort engagement nemen: dat is een eigen keuze. Een éénmalige barshift op Saamdagen, het uitdenken van een spel op een grootse ledenactiviteit, het herdenken van het cursusaanbod van FOS Open Scouting, mee het ecologisch beleid van de Vlaamse jeugdbewegingen vorm geven, … Voor iedere interesse, talent en tijdsinvestering is er een plek in de nationale structuur.

Om dat alles vlot te doen draaien kunnen onze vrijwilligersploegen best wel wat vers bloed gebruiken! Er zijn ontelbare mogelijkheden om op nationaal niveau je steentje bij te dragen. 

Ploegen FOS Open Scouting

Beheer FOS Open Scouting

Vorming

Saamdagen

Internationaal

FOS-Shop

Vind je meteen een engagement dat jou op het lijf geschreven is? Neem dan contact op via de contactgegevens die vermeld staan bij het betreffende project.

Raak je er niet uit of wil je eerst meer informatie vooraleer je een beslissing neemt? Bel of schrijf ons dan (09 245 45 86, info@fos.be)! Dan gaan we samen met jou op zoek naar het ideale engagement dat aansluit bij je interesses, kwaliteiten en mogelijkheden.

FOS Open Scouting online

Thuis in de virtuele wereld. Je kan ons vinden op …

 

WOSM

WOSMWorld Organization of the Scout Movement, de wereldbeweging opgericht door Lord Baden-Powell. 
Meer over WOSM

WAGGGS

WAGGGSWorld Association for Girl Guides and Girl Scouts, de wereldbeweging opgericht door Lady Powell. 
Meer over WAGGGS

FOSwiki

De FOSwiki is onze online kenniskoekentrommel: vol lekkers om van te eten, maar waar je ook je eigen kennis kwijt kan.
Ga naar de FOSwiki

FOS-Shop

De winkel voor al je FOS-basics van uniform tot gamel, maar ook met buitenleven-must-have’s in de rekken. Open op woensdag (14-18u)!

Ga naar de shop