×
Let op: Om de gebruikservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Thema's


Foto: Jordy Bracke (156e FOS de Havik, zomerkamp 2012)

FOS Open Scouting laat zich niet voor één gat vangen. Scouts en gidsen zijn absolute duizendpoten die zich bezighouden met allerhande thema’s. Ook zaken die de buitenwereld niet meteen verwacht bij scouting (denk maar aan financiën, een alcoholbeleid, brandveiligheid of autisme) passeren de eenheidsagenda. Daar spelen wij als federatie met plezier op in!

De courantste thema’s en heetste hangijzers vinden hier een plaatsje. Thema’s die je niet meteen terugvindt, bezorgen je vermoedelijk heel wat hits bij een zoekopdacht op de FOSwiki.

FOSwiki: een vijver van thema's

Op onze FOSwiki proberen we - samen met alle leid(st)ers van FOS Open Scouting - voor elke scouting- of guidingvraag een antwoord te formuleren. Iets meer weten over patrouillewerking? Alles te weten komen over de geschiedenis van Open Scouting? Veilig op tocht? Een spel over drugs? … Je vindt het allemaal op de grote FOSwiki, waar je niet alleen informatie vindt, maar ook zelf dingen kan aanpassen, toevoegen of schrijven!

Thema's van de website

Over sommige thema’s hebben we als koepelfederatie het gevoel iets meer te kunnen en moeten zeggen. Het zijn de grotere thema’s die elk jaar opnieuw terugkeren, of vanuit de koepel een grote ondersteuning krijgen . Momenteel kan je over volgende thema’s op onze site terecht:

 • Diversiteit: Werken aan diversiteit, da's makkelijker gezegd dan gedaan. Met onze visietekst en het project 'Solidariteit op Maat' (SOM) zetten we onze eenheden graag op weg.
 • Ledenwerving: Een vast tijdstip is er niet. En ook een toverrecept zal je hier niet vinden. De koepel heeft wel een bom tips & tricks voor jouw eenheid en zelfs kant-en-klaar ledenwervingsmateriaal waar je gericht mee aan het werven kan!
 • Huisstijl en FOS-materiaal: FOS Open Scouting herken je meteen aan haar kleuren. Het logo en de huisstijl mogen door elke eenheid naar hartenlust worden gekopieerd en gebruikt. Iedereen kan met het materiaal aan de slag. Lees meer over ...
 • Producten voor leiding en leden: JaHoe!? is een groep vrijwilligers die het inhoudelijk kader van FOS Open Scouting uittekent. Dit kader vertalen ze naar bruikbaar materiaal voor zowel leden als leiding. Concreet hebben we het over ...
  • Scoutsmap: Als de FOSwiki een virtuele vijver van thema’s is, dan is de scoutsmap haar papieren broertje. In deze map kan je eigen informatie kwijt. Maar we bieden je ook een groot aantal artikels aan met bijzonder leuke en nuttige scoutsinformatie.
  • Scoutgids: Het kleine broertje van de Scoutsmap richt zich volledig tot de leden van FOS Open Scouting. Drie producten vonden al hun weg naar de schone map, maar wie zijn zij ... ?
  • Het Welpenboekje: Een klein en attratief boekje met een korte inleiding op het jungleverhaal en –thema. Alle info over en voor de Teerpoot-, Sterren- en badgewerking vind je hier op Welpenmaat.
  • Informatieve spelen: Hoe licht je JVG’s-Aspiranten in over de gevaren van drugs, bespreek je de klimaatproblematiek met je Welpen of onderzoek je de sociale ongelijkheid met je VG-Juniors zonder te verzanden in een saaie boel? Eén antwoord: de informatieve spelen. Vind hier welke FOS Open Scouting in de aanbieding heeft!
  • Het jaarthema: In het scouts- en gidsenjaar 2011-2012 werken we een jaar lang rond het thema armoede. Lees hier waar de slogan 'Armoede is een onrecht. Maak er spel van.' werkelijk voor staat.
 • Op kamp: We doen het allemaal! Elke eenheid trekt jaarlijks minstens één keer op kamp. Elk jaar dezelfde rompslomp, maar ook elk jaar die oneindige pret. Vind het warm water niet telkens opnieuw uit. Dit pakket aan informatie vormt een ideaal startpunt.
 • Seascouting: Een vierde van de FOS-eenheden zijn seascoutinggroepen. We noemen deze ook wel eens Vlooteenheden. Voor de landsscouts onder jullie: een woordje uitleg over deze scoutsfamilie!
 • Scouting & Guiding Internationaal: FOS Open Scouting maakt samen met 35 miljoen (!) andere scouts en gidsen deel uit van het internationale netwerk van scouting & guiding. Hoe zit dit nu precies, en vooral: welke internationale kansen & mogelijkheden biedt dit voor zowel jou als je eenheid!?
 • Actief pluralisme: Een erg belangrijke waarde voor FOS Open Scouting, maar wat is actief pluralisme nu precies? En hoe vult onze federatie dit in?

 

Meer informatie op de FOSwiki

FOS Open Scouting online

Thuis in de virtuele wereld. Je kan ons vinden op …

 

WOSM

WOSMWorld Organization of the Scout Movement, de wereldbeweging opgericht door Lord Baden-Powell. 
Meer over WOSM

WAGGGS

WAGGGSWorld Association for Girl Guides and Girl Scouts, de wereldbeweging opgericht door Lady Powell. 
Meer over WAGGGS

Met de steun van

FOS-Shop

De winkel voor al je FOS-basics van uniform tot gamel, maar ook met buitenleven-must-have’s in de rekken. Open op woensdag (14-18u)!

Ga naar de shop