×
Let op: Om de gebruikservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Waarom registreren?

Welkom op de site van FOS Open Scouting! Leuk dat je er bent, en leuk da je zelfs méér wil weten. Hieronder vind je wat uitleg over deze website en wat je hier zoal kan beleven. Of je kan ook meteen doorklikken naar het onderwerp van jouw keuze: 

 • Een website voor iedereen: want voor wie is deze webstek bedoeld? 
 • Registreren & inloggen: het grote waarom!? 
 • Eenheidsbeheerder: je kan voor je eenheid online een bijzondere rol gaan spelen als eenheidsbeheerder. Deze mensen nemen op deze website een grotere verantwoordelijkheid. 
 • Nieuws op maat: over meer & sneller weten 
 • Delen & Reageren: Niet alle Fossers komen dagelijks of wekelijks naar deze plek. Daarom maken wij je het graag zo makkelijk mogelijk om deze inhoud elders te integreren. 
 • Jouw activiteiten: Eenheidsactiviteiten krijgen een plaats op deze website. Maar hoe? 
 • Jouw eenheid: Ouders & andere groepen zijn vaak op zoek naar de recentste eenheidsgegevens, een contactpersoon, een beetje informatie, … Zorg dus (of zorg dat je eenheidsbeheerders) de eenheidsinfo up to date houdt.  
 • Gelinke informatie: Niet alleen deze FOS-site is een bom aan info. We (wiki-)linken door waar nodig. 
 • FOS-foto’s: en waar je die kan vinden! 
 • De FOS-Shop: op een eigen webstek.
 • De FOSwiki zit erin: maar waar kan je hem vinden?

Een website voor iedereen 

Deze site is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in wie we zijn en wat we doen. In de eerste plaats zullen dit de leid(st)ers zijn van FOS Open Scouting. Deze website is in de eerste plaats dan ook voor die 1.200 leid(st)ers bedoeld. In tweede instantie zijn het (potentiële) ouders die onze webstek interessant vinden. We voorzien voor hen dan ook voldoende praktische informatie, over bvb. het uniform, de verzekering, het lidgeld of welke FOS-groep zich bij hen in de buurt bevindt. De derde doelgroep, dat zijn ‘de anderen. Dat kan gaan van andere jeugdwerkers, oud-Fossers, sympathisanten, jeugdconsulenten of soms ook de leden van FOS Open Scouting. Voor alle duidelijkheid: ook zij zijn op deze site bijzonder welkom, maar de informatie is niet per se op hen afgestemd. De federatie heeft als primaire doel om de eenheden zo goed mogelijk te ondersteunen. Deze website is daar een belangrijke tool in. 

Registreren & inloggen

Inloggen doe je door jezelf eerst te registreren (zie het mannetje in het groene actiemenu, rechts bovenaan). Je moet hier wat basisgegevens invullen die wij mooi bijhouden. Als je je daarna bvb. zou inschrijven voor een cursus hoef je niet opnieuw je naam & adres op te geven. Die gegevens hebben we al. Stel dat je gegevens gedurende je scouts- of gidsencarrière zouden veranderen (je verandert bvb. van eenheid of adres), dan kan je deze gegevens steeds bewerken. Eenmaal ingelogd verschijnt bovenaan in het actiemenu je naam. Als je hierop klikt, kan je je gegevens wijzigen. 

Op een dag linken we de FOS-site en Keeo aan elkaar. Maar vooralsnog is die dag niet aangebroken. Eerst willen we er zeker van zijn dat alle foutjes uit Keeo zijn. Als we zeker zijn van ons stuk, dan koppelen we op een dag de website en ons ledenbestand en kunnen we écht informatie op maat brengen... We have a dream!

Eenheidsbeheerder 

Als je je registreert, dan kan je jezelf aanduiden als ‘eenheidsbeheerder’. Dat is niet hetzelfde als eenheidsleid(st)er. Eenheidsbeheerders hebben gewoon meer rechten op de site. Ze kunnen bijvoorbeeld de eenheidsgegevens aanpassen, een kampmelding doen en een activiteit toevoegen. Per eenheid kunnen er meerdere eenheidsbeheerders zijn. Al deze mensen kunnen dus voor hun eenheid méér dingen doen. 

Op termijn is het ook mogelijk om die mensen als eenheidsbeheerder te laten verwijderen. Wil je als EL dus op de hoogte zijn wie er allemaal beheerder is? Of heb je een beperkte lijst? Dan neem je best contact op met communicatie@fos.be

Nieuws op maat 

Er valt bijzonder veel interessant nieuws te rapen in de wereld, en dat willen we graag met jou delen. Voortaan komt er op de FOS-site véél méér nieuws. In de nieuwsfeed op de ‘Home’ zie je slechts drie berichten. Da’s niet zo veel. Het is dan ook de bedoeling dat je de reflex hebt om naar de knop ‘Nieuws’ in de hoofdnavigatie te surfen, zodat je meteen alle nieuwtjes ziet! 

Om de nieuwsstroom overzichtelijk te houden kan je zowel op thema als op datum sorteren. Je kan met andere woorden je nieuwsberichten zowel chronologische als thematisch sorteren

Is dit helemaal op maat? Nope, niet bepaald. Daarom dat we nog verschillende communicatiestromen hebben op maat van onze verschillende doelgroepen. Heb je betere ideeën? Mail gerust naar communicatie@fos.be!

Delen & Reageren 

Zowel op het nieuws als op de activiteiten kan je reageren. Gewoon om iets te zeggen, of om er iets extra aan toe te voegen. Zo maak jij ook nieuws. Delen van informatie wordt nog handiger, met de simpele ‘Deel’-knop. 

Jouw activiteiten 

Nationaal beweegt er heel wat, maar op eenheidsniveau zijn er nog veel meer interessante activiteiten. Vanaf nu kan je deze leuke fuiven, happy hour’s en avonden met de anderen delen. Super toch? 

Elke eenheidsbeheerder kan een activiteit toevoegen. Eenmaal ingelogd, ziet hij of zij ‘een activiteit toevoegen’ verschijnen in zijn of haar groene actiemenu. Alle eenheidsactiviteiten komen zowel in ‘alle activiteiten’ als in ‘eenheidsactiviteiten’ terug. Daar worden ze chronolonigisch getoond. Als het evenement maar enkele dagen meer veraf is, komt jouw fuif zelfs op de Home terecht! Want FOS Open Scouting, dat ben je zelf! 

Jouw eenheid  

Ook vroeger kon je een overzicht van alle eenheden online terugvinden, maar dat moest telkens vanuit het Landelijk Secretariaat worden aangepast. Vandaag ligt het in jullie handen. De eenheidsbeheerders kunnen de gegevens van jouw eenheid aanpassen: een beschrijving, wat foto’s, en vooral de contactgegevens. Het is nu aan jou(w eenheid). 

Momenteel staat er voor elke eenheid wat basisinformatie op. Het zou best kunnen dat er een foutje zit in het adres, of dat je de begeleidende tekst wil veranderen. Dat is allemaal geen probleem. Gewoon als eenheidsbeheerder klikken op ‘Mijn eenheid’ (dit vind je in het groene actiemenu terug) en aanpassen. 

Gelinkte informatie  

Op de website vind je, nog meer dan vroeger, een schat aan informatie. De site zal in de toekomst alleen maar aangroeien. We proberen je met deze site zo goed mogelijk te ondersteunen. Bij vele pagina’s zal je aan de rechterkant blokken zien verschijnen. Als er bij het onderwerp van de pagina (denk bvb. aan ‘Welpen’) gerelateerde wiki-artikels, scoutsmapartikels of afbeeldingen horen, dan zullen die daar verschijnen. 

FOS-foto's

FOS Open Scouting bezit een berg foto's, waarvan een mooie selectie op de FOS-facebook terug te vinden is. 

De FOS-Shop 

Onze FOS-Shop heeft een eigen webstek waar je als individu een bestelling kan plaatsen. Surf naar www.fosshop.be!

De FOSwiki 

FOSwiki binnenin 

De FOSwiki en de FOS-site bestaan niet alleen naast elkaar. We hebben geprobeerd om de wiki op allerlei manieren te integreren. Maar hoe? 

Gecombineerde zoekfuncite

Op de nieuwe site zit er een zoekfunctie. Niet zomaar een zoekfunctie, want ze doorzoekt zowel de FOS-site als de FOSwiki! Wil je dus iets weten over badges, Seniors of junglewerking? Gewoon intypen die handel en dan zie je meteen de zoekresultaten voor de FOS-site én de FOSwiki. 

Informatie binnentrekken

Op sommige pagina’s van de FOS-site wordt er rechtstreeks info van de FOS-wiki binnen getrokken. Dat is omdat deze inhoud gewoon al steengoed op de FOSwiki stond, en dat de inhoud over dit thema gerust mag worden aangevuld met jouw input. Een goed voorbeeld hiervan is de pagina ‘Op kamp’ (onder thema’s). Je ziet aan het lichte kader dat de info eigenlijk rechtstreeks vanuit de wiki binnen komt. Als je doorklikt, dan kom je ook meteen op de FOSwiki terecht. 

Doorverwijzen

Als we van mening zijn dat er over een bepaald onderwerp veel interessants te rapen valt op de FOSwiki, dan vertellen we dat er meteen ook bij. In dat geval zie je langs de rechterkant een blokje verschijnen ‘Meer informatie op de FOSwiki’. Zo kan je meteen doorklikken naar volgens ons interessante pagina’s. 

FOSwiki in een nieuw kleedje 

Omdat de FOS-site er helemaal anders ging uitzien, vond de founding father van de FOSwiki het noodzakelijk dat ook de FOSwiki van uitzicht zou gaan veranderen. Zo krijgen we een duidelijk online FOS-landschap! 

 

 

 

FOS Open Scouting online

Thuis in de virtuele wereld. Je kan ons vinden op …

 

WOSM

WOSMWorld Organization of the Scout Movement, de wereldbeweging opgericht door Lord Baden-Powell. 
Meer over WOSM

WAGGGS

WAGGGSWorld Association for Girl Guides and Girl Scouts, de wereldbeweging opgericht door Lady Powell. 
Meer over WAGGGS

Met de steun van

FOS-Shop

De winkel voor al je FOS-basics van uniform tot gamel, maar ook met buitenleven-must-have’s in de rekken. Open op woensdag (14-18u)!

Ga naar de shop